VOORUIT
Abortus, gezonde maaltijden, vermogensbelasting: je moet met een vergrootglas zoeken naar de beloftes van Vooruit in het Arizona-akkoord.
Wat waren de beloftes?
- Krijgt elk kind een gratis gezonde maaltijd op school?
- Is de termijn om voor abortus te kiezen verlengd van 12 naar 18 weken?
- Is de zorg beschermd tegen de besparingsoperaties van Arizona?
- Is er een vermogensbelasting ingevoerd, met vermogenskadaster?
Wij stappen niet in een regering als…
De rode lijnen vlogen in het rond, een jaartje geleden. Met Groen keken we even na wat er van die beloftes geworden is, een jaar later, in de twee regeringen. Zijn de verkiezingsbeloftes van Vooruit in het regeerakkoord terecht gekomen? Of waren het niet meer dan praatjes?
“Elk kind, elke dag, een gratis, gezonde schoolmaaltijd. Anders stappen we niet in de Vlaamse regering.” Ook Groen staat daarachter, zeker als het gaat over kinderen die in armoede opgroeien. Een gratis maaltijd op school kan echt een verschil maken. Helaas: het werd een flop. Met het budget dat Vooruit loskreeg, krijgen alle kinderen elke dag… een appel.
“Tijd om de stilstand rond abortus te doorbreken”. Met een opvallende campagne op sociale media lanceerde Vooruit een tweede rode lijn: verleng de termijn voor abortus van 12 weken zwangerschap tot 18 weken. In Groen vindt Vooruit daarvoor een partner. Helaas, ook hier slaagde Vooruit er niet in om beloftes om te zetten in beleid. CD&V behoudt haar vetorecht, en dan weet je dat er niets van komt: de abortuswet terug in de koelkast, en duizenden vrouwen moeten nog steeds naar Nederland voor een dure abortusprocedure omdat ze in ons land de nodige zorg niet krijgen.
“Geen besparingen in de gezondheidszorg”. Een derde rode lijn van Vooruit, een derde die overschreden werd. Uiteindelijk bespaart Arizona, met Vooruit in de regering, om en bij de 2 miljard euro op onze gezondheidszorg. 2 miljard, op de kap van de zorg. Ze beloofden bovendien gratis consultaties aan een geconventioneerde huisarts, gratis tandzorg en psychologische hulp voor mensen jonger dan 24 jaar. We hebben lang gezocht, maar we vonden er niets van terug in het regeerakkoord.
Tot slot: de vermogensbelasting. Er is nu veel te doen om de meerwaardetaks, een taks op de meerwaarde van vermogen: op de winst uit aandelen dus. Maar Vooruit had ook beloofd “niet in een regering te stappen zonder vermogensbelasting”: een belasting op het vermogen. De meest eenvoudige manier om de sterkste schouders te laten bijdragen. Vooruit beloofde ook een ‘vermogenskadaster’. Ze zouden daarmee in kaart brengen hoeveel mensen nu eigenlijk echt bezitten en hen daarop belasten. Het resultaat: het komt er niet. Dus ken je mensen met miljoenen op hun bankrekening, een portefeuille vol met aandelen en 10 huizen die ze verhuren? Ze dragen nog steeds niets bij aan de staatskas. En dat verandert niet, met Vooruit in de regering.
De beloftes van Vooruit blijken praatjes te zijn. Groen blijft vechten tegen kinderarmoede, voor zorg op maat, voor een echte bijdrage van de sterkste schouders, en voor de versoepeling van de abortuswet. Een woord is een woord.
Direct een impact maken?
Word lid bij Groen en maak mee een verschil.